Dospělost neznamená, že už nepotřebujeme změnu

Věříte tomu, že dospělost má znamenat, že je v našem životě všechno jisté, stabilní, jednou provždy rozhodnuté? Pak dost riskujete.

Celý svůj profesní život se psychologicky zaměřuji výhradně na dospělé. A na základě této své praxe považuji za jednu z velkých příčin mnoha osobních neštěstí, problémů, konfliktů a životní nespokojenosti přesvědčení, že dospělý člověk je někdo, kdo se už nepotřebuje měnit.

Toto přesvědčení říká:

  • že změna (učení se novému, opouštění starého) je něco, co potřebují pouze ti, kteří žijí nehodnotný nebo problematický život.
  • Že skutečně dobrý život (“vyzrálá dospělost”) se pozná podle toho, že změnu už nepotřebuji. Proč bych se taky měnil, když je všechno už dobré.

A v tomto nesprávném uvažování dělám i opačný (nesprávný) závěr: “Právě takto poznám, že můj život je dokonalý: Nepotřebuje už žádnou změnu.

Nesmysl.

V tomto nebezpečném pohledu se učení stává něčím, co je vyhrazené pouze dětem, a změna je prostředek útěku věčně nespokojených snílků. Nic není dále od pravdy.

Definice “zralé dospělosti” (pokud nějaká existuje) je právě naopak:

  • připravenost k neustálé otevřenosti,
  • znalost svých limitů a smíření se s nimi,
  • ale i schopnost opouštět to, co už není dobré (byť je to příjemné) a vstupovat do toho, co ještě často příjemné není, je ale o to důležitější.

Zralá dospělost je umění žít. Kdo nedokáže změnit výše uvedený postoj, nedokáže žít. Přesně si toho všímá Anthony de Mello, když říká: “V den, kdy se přestaneme měnit, přestaneme žít”

Protože spokojenost není neměnný stav. Spokojenost je to, co musíme neustále a vždy znova a trochu odlišným způsobem dosahovat během (proměnlivé) cesty (proměnlivým) životem.

Dojdeme k ní, jen pokud umíme a nebojíme se jít. Tedy užít si místa, na kterém stojíme, ale pokud je potřeba, také opouštět ho.

To je definice slova “jít”.

To je definice slova “žít”.

EDIT: 08/2019 první verze textu, 09/2024 editace textu

✍️ Chcete dostávat novinky?

Budu vám emailem zasílat:

  • Nové články a videa
  • Tipy a bonusový obsah
  • Akce a workshopy